top of page

Er dit småbarn også ALT for vredt?

Småbørns stærke vrede kan frustrere og skræmme de fleste forældre. For al den kraft kan være svær at forstå og styre, og til tider også svær at holde af.

Men der er 'gode grunde' til at dit småbørn bliver så vredt. Læs her om, hvordan du kan forstå den. Eller kontakt os, så vi kan hjælpe dig med at skabe nogle bedre mønstre derhjemme, som kan lede til mere ro og nærvær mellem jer.

 

Forstå de stærke følelser hos småbørn

Grunden til at mange småbørn føler rigtig stort er, at deres følelser udvikler sig før den del af hjernen, der kan forstå, berolige og sætte ord på følelserne. Følelserne udvikler sig altså før regulerings-mekanismerne!

Hvis dit barn oveni er født med et større temperament, et sensitivt nervesystem, der let overvældes eller er stresset pga. forholdene i daginstitutionen eller lign, så kan følelserne blive ekstra kraftfulde. Og bærret flyder lettere over. 

Småbørn føler altså en masse, men har meget lidt at styre med endnu. Det er helt naturligt.

Samtidig er deres fornufthjerne ikke udviklet til, at kunne se det rimelige og fornuftige i mange af de krav, de møder; "MOR! Hvorfor skal jeg tage den varme kjole på, når jeg nu synes at den grønne sommerkjole, er så smuk, og jeg har vildt lyst til at vise den til vennerne i børnehaven. Det er uretfærdigt!".

 

Set med dit barns øjne, er der altid 'gode grunde' bag deres reaktioner, som de ønsker, vi skal forstå. 

Bedre (1).png

Stærk vrede hos småbørn er udtryk for magtesløshed

Småbørn har generelt brug for meget hjælp til at forstå og regulere deres følelser, men nogle har brug for lidt ekstra støtte. Hvis vi som forældre kommer til at presse vores børn til noget, de ikke kan endnu, så vil de først protestere: 

FAR, du siger jeg skal slappe af, men det kan jeg jo ikke endnu! MOR, du ber mig sige, hvorfor jeg bliver vred, men jeg kender jo ikke ordene endnu! Det er strengt, at I presser mig!

Sådan ville dit barn måske sige, hvis det kunne. Men da det ikke har ordene endnu, bliver det nødt til at vise det med kroppen. Kommer vi som forældre til at stille yderligere krav, når barnet er i denne tilstand af frustration og uretfærdighedsfølelse, så er der ikke langt til overvældelse og følelsen af magtesløshed; 

Det nytter ikke noget, I forstår mig alligevel ikke, og I gør ikke noget, der hjælper mig videre! Og jeg kan se på jeres ansigter, at I er trætte af mig. Jeg må klare mig selv.  

Det er, når børn kollapser og trækker sig ind i sig selv, at vi som forældre ikke kan få kontakt med dem. Og det er en meget stressfuld og ubehagelig tilstand at være i for barnet. Og også for os voksne, der står magtesløs og kigger på!

4.png

Stærk vrede hos småbørn er udtryk for, for høje krav eller for lidt hjælp

Når småbørn flipper eller kollapser, så er det tit fordi de har prøvet at udtrykke sig så godt de kan, men har ikke følt sig forstået eller hjulpet. 

Som forældre til småbørn, kan vi let komme til at sætte for høje følelsesmæssige krav, og bede barnet styre sig, sætte ord på sig selv, se det fra andres synsvinkel ect, før barnet udviklingsmæssigt er i stand til det. Dette skaber pres inde i barnet, og det er dette overtryk der gør, at barnets følelses- og nervesystem nemt koger over… igen og igen. 

Hvis du oplever, at du og dit barn er inde i dette mønster, så er det et tegn på, at dit barn er på herrens mark og har brug for din hjælp.

Barnet kan ikke tage ansvar 

Småbørn er helt og aldeles afhængige af deres forældre, og derfor hader de også at være i konflikt med dem! Deres natur er at ville være i kontakt, og det er derfor meget smertefuldt for dem at være inde i et mønster med mange konflikter og stigende afstand.

Det kan derfor undre de fleste forældre, hvorfor deres småbørn så ikke samarbejder noget mere og lader være med at protestere over de samme krav, der stilles hver eneste dag, som fx at tage flyverdragt på, når det er koldt!? 

Hvis det er tilfældet, kan du regne med, at der er noget mere i spil; "MOR! Du kigger væk og virker usikker, når vi skal til at tage flyverdragt på, det gør mig utryg! FAR! igår endte du med at blive alt for gal på mig og tvinge mig ned i den flyverdragt, det er uretfærdigt, og jeg er lidt utryg om det kan ske igen!

Konflikter handler altid om noget konkret i starten, men ender med at handle om relationen. Alt dette har dit barn ikke ord for endnu, men kan meget vel være 'benzinen' i jeres konflikter.

 

Hvis vi som forældre ønsker at ændre konflikterne, så må vi se bag adfærden og prøver at forstå barnets 'gode grunde' til at reagere, som det gør. 

photo-1475609471617-0ef53b59cff5.jpg

Lær at se bag om vreden

Hvis du kan genkende ovenstående og brændende ønsker at hjælpe dit småbarn til at lære at udtrykke og berolige sine følelser, så er første skridt at begynde at se bag adfærden. At du som forældre prøver at indleve dig og hjælper med at sætte lidt ord på følelserne bag;


"Ja, du synes det er strengt, at jeg bestemmer, at du skal have flyverdragt på. Det synes du er uretfærdigt. Ja det ved jeg godt min skat, kom her og få en krammer."

En del af hjælpen er at skrue op for kontakten og tilbyde sine ord. Derudover kan det være, der er brug for mere guidning, at tempoet sættes ned, stemningen lettes og andre ting, som får småbørn til at komme igennem de svære følelser og samarbejde igen. 

Kontakt os, hvis du ønsker konkret hjælp til at forstå dit barns adfærd og behov for hjælp. Vi har mange års erfaring med at hjælpe forældre og deres småbørn til at nå hinanden igen. 

”Efter en længere periode hvor de samme tilbagevendende konflikter voksede os over hovedet, hjalp Ulla
vores familie til at komme videre sammen. Ulla har en fantastisk evne til at vende konflikter til forståelse for barnets frustration, og også hjælpe os voksne til at forstå og omfavne vores børns forskellighed”

Mor til datter på 5 og søn på 3

bottom of page