
Forældrevejledning
Få hjælp til grænsesætning og dit barns store følelser
Kender du følelsen af at blive overvældet af dit barns store følelser?
Eller oplevelsen af, at uanset hvor meget du prøver, så ender krav og grænsesætning i konflikt, tårer og frustration?
Mange forældre kæmper med at finde balancen mellem at være tydelige og samtidig hjælpe deres barn til at håndtere store følelser.
I Bedre Familieliv hjælper jeg dig til at forstå, hvad der sker, når følelserne tager over. Samt hvordan du kan stille krav og sætte grænser, som får dit barn til at komme hurtigere igennem protesterne og giver det lyst til at samarbejde.
Vi arbejder med både din evne til at møde dit barns følelser og din evne til at stå fast på de krav eller grænser der er vigtige, på en klar og kærlig måde.
Sådan hjælper jeg dig
Når du får vejledning hos mig, tager vi udgangspunkt i de situationer, der udfordrer dig mest. Vi ser på, hvad der ligger bag dit barns reaktioner, og hvad der måske gør det svært at holde fast i dine grænser eller møde dit barns følelser på rolig vis. Vi undersøger de mønstre og dynamikker der er opbygget mellem jer, og som dit barn har ekstra brug for hjælp til at komme ud af.
Undervejs trækker jeg på mine mange års erfaring som familieterapeut for at hjælpe dig til at forstå både dit barns følelses- og adfærdsmønstre bedre. Samt dine egne. For nogle gange bliver vi som forældre selv alt for vrede eller bange, og det kommer til at spænde ben for at se situationen klart. Hver session slutter af med at du får lige præcis de værktøjer, der kan hjælpe dig til at skabe bedre samarbejde og mere nærhed med dit småbarn.
Du får gennem forløbet:

Forståelse for hvad der ligger bag dit barns store følelser og adfærdsmønstre

Viden om småbørns følelsesmæssige udvikling, og hvorfor de tit skal have mere hjælp til at regulere og håndtere deres følelser, end vi lige tror

Anvisninger til, hvordan du helt konkret kan hjælpe dit barn igennem store følelser og nedsmeltninger

Redskaber til, hvordan du kan stille krav og sætte grænser, så det reducerer konflikter og giver dit småbarn mere lyst til at samarbejde

En konkret plan at tage med hjem, der vil skabe mere samarbejde og nærhed i hverdagen
Sådan ser et typisk forløb ud:
De fleste forældre mærker en forskel allerede efter den første samtale! Det kan både være en lettelse at få sat ord på alt det svære, og en hjælp at modtage ny viden samt en skræddersyet plan, som du kan begynde at bruge med det samme.
Et typisk forløb varer mellem 3 og 6 samtaler. Her bliver redskaberne tilpasset netop jer, og nye, sundere mønstre bliver udviklet. Fordi vi arbejder med relationer og følelser, afhænger tempoet også af, hvor hurtigt du og dit barn kan finde tryghed og tillid til det nye, der opstår mellem jer.
Rammen
-
Antal samtaler: Typisk 3-6 gange
-
Form: Samtalerne foregår altid uden børn, medmindre andet aftales
-
Sted: I mine hyggelige lokaler på Frederiksberg – eller online, hvis det passer dig bedre
-
Pris: Du kan betale pr. gang eller vælge et klippekort med rabat
Børnesamtaler
Når barnet selv gerne vil høres
I Bedre Familieliv foregår samtalerne normalt uden barnet er til stede. Fokus er på, at klæde dig som forælder på til at skabe forandringer og selv have samtalerne med dit barn derhjemme – en tilgang, der har den største og mest varige effekt.
Der kan dog være situationer, hvor det giver mening at inddrage barnet i forløbet. Det kan fx være, hvis:
-
Dit barn er over 6 år
-
Dit barn selv ønsker at tale med en anden om det, der er svært
-
Dit barn sidder fast i en selvforståelse eller nogle mønstre i familien eller blandt jævnaldrende


Nogle gange er der også brug for individuel terapi
For at kunne tage os godt af vores børn, er det nogle gange nødvendigt også at tage os kærligt af os selv først
Som forældre bærer vi på en historie og erfaringer, som nogle gange kan dukke op, når vi bliver mest pressede sammen med vores børn.
Vi har fx alle selv været børn engang og oplevet, hvordan der blev sat grænser for os. Den måde, vores egne forældre håndterede det på, kan påvirke den måde, vi kommer til at sætte grænser som forældre.
Hvis vi fx selv har oplevet meget stram eller kontrollerende grænsesætning, kan vi måske ende med at strække os alt for langt i ønsket om at undgå konflikter. Det kan gøre både os selv og vores børn forvirrede og udmattede. Omvendt kan erfaringer med kaos eller manglende struktur gøre, at vi strammer for meget op, hvilket kan gøre det svært at se vores barns behov klart.
For at kunne tage os godt af vores børn, er det nogle gange nødvendigt at tage os lidt af os selv først. At få sat 'plastre' på gamle sår kan give os overskuddet til at stå mere roligt i vores forældreskab.
Hvis der er brug for parterapi eller andet…
Mange forældre oplever uenigheder om retning og tilgang, når det kommer til ’opdragelse’ og til, hvordan man bedst støtter småbørn i at samarbejde og trives. Det er helt naturligt – både fordi forældre er forskellige som mennesker, og fordi de ofte har forskellige ’opdragelsesmodeller’ og erfaringer med fra deres egen opvækst, som først skal afstemmes.
Gennem vejledningssamtaler arbejder vi på, at du og din partner får en fælles tilgang og komme på ’samme hold’. Når først jeres barn mærker, at mor og far arbejder sammen om at støtte og forstå det, falder der ofte meget mere ro på hverdagen.
Nogle gange bliver det dog tydeligt, at forskellene mellem jer stikker dybere og ikke kun handler om forældreroller. I sådanne tilfælde kan det være en god idé at arbejde med parforholdet for at udvikle nye strategier og mønstre, der bringer jer tættere sammen som par i stedet for længere væk.
Hvis der er behov for parterapi, henviser jeg til min dygtige kollega Nanja Liv Sindballe.
Kort om Nanja Sindballe:
-
Har mange års erfaring som par- og psykoterapeut (se www.nanjaliv.dk)
-
Er certificeret emotionsfokuseret psykoterapeut
-
Uddannet cand.mag. i pædagogik og psykologi
-
Deler lokaler med Ulla Lidsmoes og Bedre Familieliv